Ode

Friggo Visser, Nieuwsblad van het Noorden 16-1-2002

Het beeld van het Groninger landschap is ontegenzegelijk bepaald door de leden van De Ploeg. Hun zondagstripjes naar het Hogeland op warme zomerse dagen vertaalden zich in ware orgies van kleur. Vandaar dat een warme, blijde herinnering aan hun impressies uit het midden van de jaren twintig van de vorige eeuw Het Groninger landschapsbeeld van velen nog steeds doorkleurt.

Het landschap van Oost-Groningen wekt niet zulke positieve associaties. Het moest zich tot dusverre dan ook zonder dergelijke apologeten doen. En dat is te merken, want door buitenstaanders wordt Westerwolde en het Oldambt vaak, zeg maar rustig te vaak, geduid in gradaties van grijs en grauw. Of met een berucht panorama-artikel te spreken: een wereld dichtgeplakt met krantenpapier. De redding is nabij. Zeker nu de Onstwedder schilder Geert Schreuder op zijn tour langs expositieruimtes in de regio een loflied op zijn land uitbrengt. En wat voor een ode!

In de Klinker in Winschoten brengt Schreuder twintig grote landschappen die de kleureuforie van de Ploegers naar de kroon steken. Toegegeven hij schildert anders. Niet doorkrijt en pasteus als Dijkstra, Altink en De Vries. Bij hem wordt de drager met dunne verflagen snel en gevoelig in toon gezet. Een toon die licht en vrolijk is. Want ook bij Grijze dag of een Winters landschap lonken toonvelden vol lichte blauwen, gelen en groenen je tegemoet. Daarop zet hij in verdunde olieverf met turbulente kwastbewegingen donkerder tonen, maar ook die zijn nooit monochroom. Een sprankelende wirwar van paarsen, diep blauwen en zelfs rode vegen brengt leven in het landschap.

Schreuder is ook een eigentijdse schilder die druipsporen laat voor wat ze zijn. Wat zijn werk zo eigen maakt, is ook de landschappelijke stoffering van Oost-Groningen. Intrigerend is zijn silo: een robuuste, ronde container schildert hij paars en landschapsvreemd vol in het beeld. Vree heb je met zo’n rare vorm omdat ze een hemelsblauwe lucht letterlijk lijkt te torsen. Goed om te toeven is dat Oost Groningen van Geert Schreuder.Korenveld, acrylverf